Nepál. Dramatické dějiště prvovýstupů na nejvyšší vrcholy světa, země přátelských lidí a buddhistických klášterů. Východní část této země, hraničící s indickým Sikkimem a Tibetem, je místem, kde lze ještě zažít vyhasínající kouzlo osobité himálajské atmosféry a horského dobrodružství.

Následky zemětřesení v Nepálu

Rok 2015 nebyl pro Nepál zrovna nejšťastnější. Ničivé zemětřesení, které himálajskou zemi postihlo na jaře, si vyžádalo řadu obětí a zanechalo mnoho lidí bez střechy nad hlavou. Život v malé a chudé horské zemi se, jako již mnohokrát předtím, dostal do kotrmelců a s velkorysou podporou zahraničních mecenášů se místní pokoušejí tyto veletoče zastavit, jak nejlépe to umějí. S neduhy, kterými trpí všechny země třetího světa a které zahrnují přebujelou byrokracii a ukrajování desátků do vlastních kapes, to není nejhladší proces. Aby toho nebylo málo, přichystal loňský rok Nepálcům další ránu, ztrpčující už tak mnohdy nesnadný život.

pashupatinath-nepal

Konec království Nepál

Přerod z království na republiku, který započal před pěti lety, se rozhodně nedá nazvat svižný a bezproblémový. Následkem těchto „porodních bolestí“ není dosud zavedena platná ústava. Právě snahy o její ustanovení vyústily v říjnu v blokádu, která paralyzovala Nepál na dlouhé měsíce.

Obyvatelé jižní části se cítili být touto základní listinou znevýhodněni a neváhali se prostřednictvím politické strany Madhesi Jana Adhikar Forum ozvat nejen slovy ale i razantními činy. Tato „menšina“ znamená 51 % všech obyvatel Nepálu a má tichou podporu indické vlády, proto dokázala velmi rychle, efektivně a důsledně zablokovat hranice a dopravní cesty, kterými proudí zboží do země, jež je z naprosté většiny závislá na importu.

Výsledek? Totální kolaps a nedostatek základních komodit. Ceny paliva v Káthmándú vyletěly za pár týdnů na pětinásobek (v přepočtu na 110 Kč za litr), navíc je k mání jen nelegálně na černém trhu. Léky za 7 miliard rupií jsou v kamionech stojících na hraniční čáře, problém je i se základními potravinami, jako je olej a mouka. V restauracích v Káthmándú se vám nezřídka dostane varování, že se objednaného jídla nemusíte dočkat, pokud v průběhu vaření dojde plyn.

KO1604_Nepal_DL (5)

Divoký východ

Horská osada Khanbachen leží ve výšce 4100 metrů obklopena ledovými štíty na dalekém východě Nepálu a zdá se, že se jí nic z výše zmíněného netýká. Je to tak trochu jiný svět. Pokud hodláte toto místo navštívit, nezbývá, než se vydat na pětidenní pochod od nejbližší civilizace, kterou představuje rozbahněná cesta, po níž projedou jen džípy v rukou zručných a odvážných šoférů. Život v řídkém vzduchu a s kulisou himálajských štítů se odehrává podle zcela jiného scénáře, než na který jsme zvyklí.

Dny jsou krátké a mrazivé. Vaří se na ohni na sušeném jačím trusu. Bez signálu, bez internetu, bez starostí. Stačí zajistit jen základní potřeby – najíst se a nezmrznout. Ani jedno není ve zdejších poměrech snadný úkol. Navzdory nehostinným podmínkám jsou horská údolí osídlena až do výšky přesahující 4000 metrů.

Místní obyvatelé patří ke kmeni Limbu a používají jazyk příbuzný tibetštině. Z neúrodné půdy se v mrazivých podmínkách snaží vypěstovat alespoň minimum plodin, jinak jsou zcela odkázáni na zásoby, které přinesou nosiči a karavany jaků. Je až s podivem, v jak jednoduchých a nepřívětivých podmínkách lidé vysoko v Himálaji žijí, a přesto je nikdy neopouští úsměv. Nepálské děti mají navíc tu úžasnou vlastnost, že se dokážou usmívat, i když postávají ve čtyřech tisících, teploměr ukazuje minus pět stupňů a ony jsou naboso.

nepal-dite-ovecka

Díky tomu, že zdejší oblast nemá takové renomé a snadnou dostupnost jako legendární trasy do základního tábora Everestu nebo Annapurny, zachovává si původní ráz. Na hlavní trase už sice místní pochopili turistický potenciál a začínají budovat nové lodže a nabízet mnohdy předražené služby, ale situace je stále na míle vzdálená realitě výše zmíněných lokalit, kde najdeme i čtyřhvězdičkové hotely a většinu cesty lze projet v džípu nebo na motorce. Tento trend, který dříve či později dospěje do všech turisticky oblíbených lokalit, ovšem jednoho dne dorazí i na vzdálenou výspu Nepálu a uhasí jeho unikátní kouzlo.

Přečtěte si více o obyvatelích Nepálu v našem článku Nepálská kasta Badi. Ženy, které se rodí jako prostitutky

Nedostupné himálajské štíty

Káčaňdžunga se považuje za nejodlehlejší a největší horský masiv Himálaje. Zahrnuje 46 vrcholů převyšujících hranici 6000 metrů, kterým vévodí třetí nejvyšší hora světa s kótou 8586 metrů a s krkolomným názvem překládaným z tibetštiny jako Pět pokladnic velkého sněhu. První úspěšný výstup si připsala britská výprava v roce 1955 a vrchol do dnešní doby zaznamenal druhý nejmenší počet výstupů ze všech osmitisícovek.

KO1604_Nepal_DL (6)

Velehorský koktejl doplňuje několik elegantních sedmitisícových štítů, v čele s majestátním Jannu (nepálsky Kumbhakarna, 7710 m). Stačí, když od kamenných stavení Khanbachenu obrátíte zrak k východu a řádně zakloníte hlavu a pohled na mrazivou a nepřístupnou severní stěnu této hory vás nechá stát s otevřenými ústy. Přezdívka Peak of Terror v tomto případě nikterak nepřehání.

V místním jazyce Limbu se 32. nejvyšší hora světa nazývá též Phoktanglungma, což znamená doslova Hora s rameny. Stanout na ní představuje v tomto případě velkolepý artistický kousek. Průstup převislou vrcholovou stěnou patří k extrémním a nejobtížnějším velehorským výkonům. Přímý směr k vrcholu otevřela až ruská výprava v roce 2004, která severní stěnu, označovanou přiléhavě Wall of Shadows, obléhací taktikou doslova dobyla v obdivuhodném a zároveň kontroverzním výstupu, při kterém po sobě v panenské skále zanechala množství nesmazatelných stop.

Oblast Káčaňdžungy ovšem není pouze rájem extrémních horolezců. Zalíbení zde našli i turisté, kteří putují křivolakými stezkami a obdivují monumentální štíty z bezpečné vzdálenosti. Citát z tištěného průvodce, který láká na „výhledy, pro které stojí zato zemřít“, hovoří sice v nadsázce, ale fyzickou náročnost pohybu ve zdejší krajině není radno brát na lehkou váhu. Vychutnat si krásu a kouzlo hor vyžaduje nemalé úsilí.  

nepal

Kulinářské skvosty nepálské kuchyně

Nepálské kuchyně představují skrytou oázu v nehostinném světě hor. Přispívá tomu především tradiční symbolika ohně a malebná výzdoba sestávající z kuchyňského náčiní a zásob jídla. Je až k neuvěření, jak na malém táboráku dokážou místní vykouzlit chutnou večeři pro patnáct osob. Základem je samozřejmě tradiční dal bhat. Kdo někdy zavítal do končin Indie a Nepálu, nemohl se tomuto stavebnímu kamenu místního jídelníčku vyhnout.

Zapomeňte na rady západních dietologů o pěti vyvážených a pestrých porcích denně. Snídani kolem deváté ranní odbudou místní dvěma čapátí a hrnkem přeslazeného čaje nebo miskou suché rýže, a další jídlo je čeká až večer. Luštěninová polévka dal doplněná doslova kopicí rýže bhat tvoří základ, který je doplněn směsí koření (například koriandr, kmín, kurkuma, garam masala) a zeleniny. Existuje mnoho variací lišících se podle lokality, etnických skupin a dostupnosti jednotlivých ingrediencí.

Dal (bean soup)....尼泊爾豆湯

Při večerním hodování jsou už tak velké porce doplňovány dalšími a dalšími přídavky rýže z papiňáků (bez nich by se zdejší kuchyně vzhledem k vysoké nadmořské výšce neobešly) a je až obdivuhodné, kolik dokážou drobní Nepálci tohoto pokrmu spořádat. Vzhledem k celodenní dřině v chladných podmínkách se není ovšem čemu divit. Nekonečný dal bhat dokáže dle nepálského rčení dát sílu na 24 hodin.

Nad 3500 m n. m. nepotkáte už žádné krávy. Himálajským pastvinám vládnou jaci. Představují ideálního společníka do krutých podmínek, zvládají silné mrazy, přívaly sněhu i nízký obsah kyslíku. Karavany těchto chlupáčů míří pravidelně po strmých obchodních stezkách do Tibetu, aby se vracely obtěžkány levným čínským zbožím, a jačí maso patří k oblíbeným delikatesám. Jako domácí mazlíčci se tato mohutná zvířata ale neosvědčila, na projevy něžnosti reagují záhy útokem.

Dlouhé večery s Tongbou

Dlouhé večery u skromného plápolajícího ohníčku nabízejí alespoň trochu tepelného komfortu, doplněného konverzací o dění uplynulého dne. Neoddělitelnou součást společenského dýchánku tvoří tongba. Ve správné terminologii je tongba pouze samotná nádoba a nápoj se nazývá jaand. Ten se připraví vařením a fermentací prosa po dobu asi dvou týdnů. Směs se v tongbě zalije vařící vodou a po asi pěti minutách je nápoj hotov. Stejně jako dal bhat je na přidání! Voda se z termosky dolévá do té doby, než alkohol ze směsi zcela vyprchá. Pozvání na tongbu patří k tradičnímu projevu úcty k hostu, ale pozor! Etapa pochodu následující po takovém večírku může být jaksepatří namáhavá.

KO1604_Nepal_DL (1)

autor: Jakub Cejpek

foto: Jakub Cejpek, www.pixabay.com

Komentáře