Francie, galský kohout

Inspirace na cesty

15.

červen, 2022

Francie, země galského kohouta. Francie má neuvěřitelný potenciál co návštěvníkům nabídnout a co zde mohou vidět. Například v Provence, místo pokryté levandulí. Provence je region, který leží na jihovýchodě Francie a bývá také označován zkratkou PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur). Hranice Provence jsou velmi zajímavé, na východní straně hraničí s Itálií, na severu je tvořena hranice s dalším francouzským regionem Auvergne-Rhône-Alpes, tedy s jižní částí Francouzských Alp. Východ disponuje hranicemi s regionem Okcitánie a jižní pobřeží omývá Středozemní moře, a toto pobřeží je nazýváno Azurovým. Jakmile se řekne Provence, všem se ihned vybaví vůně levandule a velká rozložitá levandulová pole. Ovšem Provence není pouze o levanduli, k vidění jsou i krásné malebné vesničky, mnoho skalnatých horských vrcholů, olivové háje, středověké vesničky, rozsáhlé přírodní kouty, hrady a pevnosti.

Letecký panoramatický pohled na most Pont Saint Benezet a řeku Rhonu v Avignonu. Avignon je město na řece Rhôně v jižní Francii. / foto shutterstock

Tam je shon

Úžasné město je Avignon. Avignon je historickým středověkým městem ležícím na řece Rhône, jenž je oblokopeno původními městskými hradbami. Avignon je také, jako jeden z mnoha v regionu, historické město tzv. „Secteur sauvegardé“, což znamená, že město podléhá velmi přísným pravidlům při jakékoliv rekonstrukci či renovaci. Cílem tohoto je zachování historického rázu města. V Avignonu je toho k vidění mnoho, například Papežský palác, na severu je k vidění Places de l´Horloge. Velmi známý je zde také Avignonský most, který ústí do historického centra města a poté na bulvár Rue de la Republique.

Verdon Gorge, Provence, France / foto shutterstock

Za zmínku stojí také Gorges du Verdon. Jedná se o přírodní rokli, kde je k vidění soutěska řeky Verdon a největší evropský kaňon, který začíná u Rougonu a vine se tak až k ústí řeky Verdon a poté do přehrady Lac de Sainte-Croix, kde je možné se i vykoupat. Samotné dno rokliny se nachází v hloubce od 250 do 700 metrů. Nejhezčí výhledy přímo ze silnice jsou z vyhlídek Point Sublime či Belvédére de l´Escalés. Nabízí se také možnost jízdy autem, která nabízí krásný výhled po horské cestě corniche Sublime, která vás dovede k vyhlídce Balcons de la Mescla a také zavede návštěvníka k nejvyššímu mostu v Evropě – Pont de l´Artuby.

na ulici Mirabeau v centru Aix-en-Provence, Francie / trabantos, shutterstock

Města Provence

Aix-en-Provence je známé jako nejmódnější město Francie, ležící 25 km severně od Marseille. Jedná se o bývalé hlavní město Keltů, poté také velmi důležité město Římanů a v neposlední řadě také jako hlavní město Provence, poté nastal úpadek města a znovuvzkříšení se podařilo v 17. a 18. století. Město je plné možností jak se zabavit, navštívit je možné mnoho muzeí, láká také svou atmosférou a pastelovými domy a především svou barokní architekturou. K návštěvě neodmyslitelně patří i slunné náměstí, které disponuje řadou kaváren, širokými cestami, které jsou lemované platany, butiky a historickými budovami.

Starý přístav Vieux Port a bazilika Notre Dame de la Garde v historickém centru Marseille, Francie / shutterstock

Marseille

Byla zmíněna Marseille. Marseille je správním městem, tedy hlavním městem, celého regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur, a je také nejzápadnější zastávkou po putování na Azurovém pobřeží. Marseille je nejdůležitějším francouzským přístavem, který v dnešní době s téměř miliony obyvateli tvoří kosmopolitní centrum Jižní Francie. O Marseille je známo, že je jedním z nejkrásnějších měst Francie, a to i z důvodu své dispozice, kdy leží ve Lvím zálivu. Centrem města je i Starý přístav, kde je k vidění přes 3 000 ukotvených lodí, a to z mnoha kaváren a restaurací, které přístav lemují po celém obvodu. Marseille je také nazýváno jako přístavní klenot pod ochranou svatých. Z přístavu je totiž nádherný výhled na vrch Garde s bazilikou Panny Marie Strážné, na jejíž zvonici je umístěna bronzová socha Madony s Ježíškem. Tato dvojice chrání celé město, a především pak rybáře v celém přístavu.

Panorama Saint Tropez, Azurové pobřeží, Francie / shutterstock

Četníci ze Saint-Tropez

Přístavní městečko Saint-Tropez je jedním z nejslavnějších míst Azurového pobřeží. Každoročně sem zavítá miliony turistů s touhou poznat velmi oblíbené místo mezi celebritami a boháči z celého světa nebo také i proto, aby se vyfotili před místní četnickou stanicí proslavenou Louisem de Funésem v oblíbených komediích o četnících. Největší slávu město zažilo v roce 1956, kdy zde režisér Roger Vadim natočil film „A Bůh stvořil ženu“ s blonďatou divou Brigitte Bardot v hlavní roli, která byla sexuálním symbolem 50. a 60. let.

Pláže v Saint-Tropez bývaly v 50. a 60. letech svědkem skandálů obestřené módy, kdy si dámy nechávaly pouze spodní díl plavek nebo měly oblečeny miniaturní bikiny. Nejslavnější pláží je Plage de la Pampelonne, kde Brigitte Bardot oslavila v roce 1974 své 40. narozeniny. Písek na pláži se zdá být až zlatý a pobřeží je lemováno zdánlivě nekonečnou řadou barů, restaurací a klubů, kdy nejvíce proslulým je bar Le Club 55.

Francouzská rybí polévka Bouillabaisse s mořskými plody, filet z lososa, krevety / shutterstock

Gastro Provence

Sever Francie v rámci gastronomie silně ovlivnila Belgie, v Provence to je jinak, zde so podepsalo Azurové pobřeží a zemědělství. Vzniklo zde mnoho specialit oblíbených po celém světě. Velmi vyhlášeným a známým pokrmem je zeleninová směs Ratatouille, která je nejvíce připravována v okolí města Nice na Azurovém pobřeží. Ratatouille je směs zeleniny, která je podušená na olivovém oleji, podobně jako ragú. Další specialitou provensálské kuchyně je česneková majonéza aïoli, která se jí buď jako předkrm s olivami a chlebem nebo se servíruje k hlavnímu chodu, především k masu, rybám a zelenině. Velmi tradičním pokrmem provensálské kuchyně je marseilleská bouillabaisse, kdy se jedná o tradiční rybí polévku. Tato polévka je odlišná od ostatních rybích polévek především ve výběru provensálských bylinek a koření do vývaru, použití ostnatých mořských ryb a také způsob podávání polévky. První se podává vývar s opečenými plátky chleba, které jsou potřené omáčkou rouille a mořské plody se zeleninou jsou podávány odděleně v jiné míse nebo na tácu.

Kika Šrédlová

Martin Dlouhý

Martin Dlouhý je fotografem, redaktorem magazínu Koktejl a cestovatelem. Za svou kariéru navštívil skoro všechny státy Evropy, sever Afriky a Indonésii. Kromě cestopisných článků realizuje rozhovory a píše také na témata historie, vědy, přírody, gastronomie či enologie.

Baví vás naše články?

Na našem blogu zveřejňujeme jen střípky z toho, co se můžete dočíst v tištěné nebo elektronické verzi časopisu Koktejl. Vydejte se s námi objevovat svět. Díky předplatnému časopisu Koktejl budete neustále na cestách.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This