Letem francouzským gastrosvětem

Inspirace na cesty

5

prosinec, 2018

Pokud do internetového vyhledávače zadáte heslo Nejlepší kuchyně světa nebo se zeptáte dítěte, o které světové kuchyni se učilo ve škole, francouzská kuchyně bude v žebříčku výsledků na jednom z nejvyšších míst.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Ve francouzské kultuře hraje stolování, příprava a konzumace pokrmů důležitou roli, o správné výživě se učí děti ve školách, a i nám, ostatním Evropanům, vytane mezi prvními asociacemi ve spojistosti s Francií obraz čerstvé bagety, sýru, vína a máslového croissantu. Není divu, že v zemi galského kohouta můžeme povečeřet hned v 609 restaracích ohodnocených Michelinskou hvězdou, a dalších 3634 restauracích, které získaly přidružené Michelinské ceny, Bib Gourmand a The Michelin Plate, tedy v podnicích s nadprůměrně kvalitní nabídkou.

Jste z těch, kteří rádi cestují za jídlem? Pak vstupte do světa francouzské vysoké gastronomie, takzvané haute cuisine.

Astrance

4 rue Beethoven, 75016 Paříž

Nejlevnější z 27 francouzkých restaurací oceněných třemi, a tedy maximem Michelinských hvězd, najdeme překvapivě v Paříži. Večeře vyjde na 75 a více eur, Michelinský průvodce vyzdvihuje především exkluzivní selekci vín a neustále se obměňující nabídku pokrmů, Astrance nedisponuje stálým menu, každá návštěva se tak stává jedinečným zážitkem plným překvapení.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Best Chef (@thebestchefawards) on

Alain Ducasse au Plaza Athénée

25 avenue Montaigne, 75008 Paříž

Minimalistické recepty Alaina Ducasse v trojkombinaci ryba–zelenina–obiloviny s důrazem na lokální suroviny vytvářejí spolu s nablýskaným prostorem, jež je kombinací futuristického nábytku s opulentními lustry a zlatě zdobenými stropy, zajímavý kontrast. Díky spolupráci s místními farmáři a rybáři jsou potraviny vždy svěží. V této tříhvězdičkové Michelinské restauraci zaplatíte za večeři 210 a více eur.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Space Dining (@spacedining) on

Le Meurice Alain Ducasse

228 rue de Rivoli, 75001 Paříž

Kuchyně Le Meurice je známá nejen výtečnými hlavními chody, ale i dezerty. Vedoucím cukrářem podniku je Cédric Grolet, který s Le Meurice spolupracuje již od svých 26 let. Luxusně zdobený interiér restaurace je inspirován prostory Versaillského paláce. V pařížské restauraci, jež vybojovala dvě Michelinské hvězdy, zaplatíte za večeři od 110 eur.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hotel Le Meurice (@lemeuriceparis) on

Paloma

47 avenue du Moulin-de-la-Croix, 06250 Mougins

Dvěmi Michelinskými hvězdami ověnčená restaurace Paloma bude českému fanouškovi gastronomie povědomá. Aby ne, majitelem restaurace se sídlem v menším městě na francouzské riviéře je Andrej Babiš, český premiér. Oběd v jeho restauraci výjde na 49 eur, za večeři si připlatíte, ceny se pohybují od 98 do 270 eur. Paloma je jedinou restaurací vlastněnou českým nebo slovenským občanem, která kdy dosáhla na druhou Michelinskou hvězdu, jednou hvězdičkou se pak pyšní také pražský Field a taktéž pražská La Degustation Bohême Bourgeoise.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Audrey Raimbault (@audreyraimbaultofficial) on

La Forêt

Place du Champ-de-Foire, 28250 Senonches

Jednu z nejvýhodnějších francouzských Michelinských nabídek vám naservírují v Senonches, 120 kilometrů od Paříže. Nabídka je založena na lokálních surovinách a čerstvých bylinkách ze zahrádky La Forêt. Restaurace je oceněna v sekci The Michelin Plate, kde najdeme podniky s vyhlídkou budoucího zařazení do hlavní soutěže Michelinského průvodce. Za menu zaplatíte od 16 eur.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Caroline Leroux (@caro078) on

Jak to máte se stravováním na cestách vy? Je jídlo položkou, na které šetříte, nebo jste propadli gastroturistice? Ve Francii si příjdete na své v obou případech, ať už v některé z Michelinských restaurací nebo na pikniku s pravým máslovým croissantem.

Iveta Jakubčíková

Studentka divadelní produkce s moravskou krví a červeným vínem proudícím v žilách. Z posledních 24 měsíců strávila 12 na cestách - mezi její oblíbené cestovatelské zážitky patří setkání s velrybami a mývaly v Kanadě, koupání v severním Atlantském oceánu, roadtripy po Evropě nebo pozorování polární záře na Islandu a ve Finsku. Její cesty můžete sledovat také na instagramu.

 

Inspiruj i ostatní

Související články

shares