Voňavou cestou kávy; 5 zemí, kde tomu rozumí

Inspirace na cesty

19

červenec, 2019

Káva! Tekuté štěstí, bez kterého po ránu většina z nás ani nerozlepí oči. Její chuť záleží na několika faktorech, mimo jiné době pražení, způsobu přípravy či odrůdě kávovníku, ze kterého kávová zrna pocházejí. V rozličných částech světa upřednostňují milovníci kávy různé stupně kyselosti. Zajímá vás víc? Pojeďte s námi na cestu za těmi nejzajímavějšími kávovými destinacemi!

Švédsko 

Podle International Coffee Organization představují severské národy nejaktivnější konzumenty kávy na světě. Při severském jemném pražení slyšíme okolo deváté minuty puknutí podobné tomu, které se ozývá při přípravě popcornu v mikrovlnné troubě, a proces pražení kávy tady končí. Při konzumaci takto pražené kávy očekáváme vysokou míru kyselosti, světle hnědou barvu a jemnou chuť. Ve Finsku se káva pije černá, případně s rostlinným mlékem. (Víte, že téměř 20 % Finů trpí zdravotní nesnášenlivostí laktózy?) Je to však Švédsko, které pití kávy povýšilo na další úroveň – takzvaná fika, tedy pití kávy s pojídáním dortíku, je neodmyslitelnou součástí švédské kultury. Na fice se mladí Švédové setkávají nejen se svými kolegy a přáteli, ale také potenciálními partnery. Fika představuje setkání v nenuceném neformálním prostředí, které nekřičí rande na kilometry daleko – šikovné, nemyslíte?

káva

Itálie

Kavárníci z Itálie jsou naprostým opakem Švédů, co se záliby v úpravě kávy týče. Narozdíl od severské jemné úpravy je italská káva tmavě pražená, hutná, olejnatá a dokonce hořká. V Itálii se cappuccino nikdy neservíruje po jedenácté dopolední, pozdější hodiny jsou určeny espressu, které se často konzumuje ve stoje u baru. Itálie je domovinou moka konviček, ve kterých si mnoho z nás doma denně připravuje kávu. 

káva

 

Kuba

Pokud jste si mysleli, že prázdniny na Kubě jsou výhradně o popíjení rumu a kouření ručně balených doutníků, pak jste tuto zemi nejspíš ještě nenavštívili. Káva se zde pěstuje už od osmnáctého století, v minulosti se kubánská káva míchala s praženým hráškem, čímž vzniklo její nezaměnitelné aroma. V současné době představuje kávový průmysl neopomenutelnou část kubánského vývozu – největšími odběrateli kávy z Kuby jsou Japonsko, Francie, Německo a Kanada.

káva

Havaj

Jedním ze dvou pěstitelských států v USA je Havaj. Tropické deště, vulkanická půda a divoký pasátový vítr představují jedinečné prostředí pro pěstování kávy, havajská káva má proto nezaměnitelnou chuť a aroma. Ne nadarmo patří Kona Coffee, pěstírna situovaná na velkém ostrově Havaj (jeden z ostrovů státu Havaj), díky svému specifickému charakteru mezi nejznámější světové kávové distributory.  

káva

 

Turecko 

Turecká káva je plná chuti, připravuje se v tradiční džezvě, měděné nádobce na kávu černou jako noc. Jedná se o přípravu kávy, ve které se soutěží a ve které se neodděluje sedlina od extraktu filtrováním, ale jen opatrným naléváním, podobně jako u české verze turka (kávě s lógrem). Turecká káva se sladí a její jemně mletá zrna (téměř na prášek) nikdy neprocházejí varem. 

káva 

 

Jakou úpravu kávy máte nejraději vy? A jste spokojeni s její kvalitou na cestách?

Iveta Jakubčíková

Studentka divadelní produkce s moravskou krví a červeným vínem proudícím v žilách. Z posledních 24 měsíců strávila 12 na cestách - mezi její oblíbené cestovatelské zážitky patří setkání s velrybami a mývaly v Kanadě, koupání v severním Atlantském oceánu, roadtripy po Evropě nebo pozorování polární záře na Islandu a ve Finsku. Její cesty můžete sledovat také na instagramu.

Inspiruj i ostatní

shares