Ochutnávání exotických jídel neodmyslitelně patří k poznávání cizích kultur – čím odlišnější kultura, tím zajímavější kulinářský zážitek. Jedinečná jídla najdete bezpochyby i v Japonsku. Země vycházejícího slunce má rozmanitou a chutnou kuchyni, která nabízí mnohem víc než jen sushi (samozřejmě si v Japonsku ale sushi dát musíte). Co vám tedy doporučujeme ochutnat při návštěvě Japonska?

Okonomiyaki

Okonomiyaki je japonská slaná palačinka, kterou připravují v pouličních stáncích i v restauracích. V některých restauracích ji kuchař udělá přímo před vámi nebo se dokonce můžete do přípravy přímo zapojit. Jejím základem bývá mouka, vajíčka, zelí a maso, ale dělá se na mnoho různých způsobů.

Takoyaki

Tradiční pouliční jídlo z Ósaky, na které narazíte v celém Japonsku. Jedná se o jakési chobotnicové knedlíčky – smažené koule z těsta, v nichž se ukrývají kousky chobotnice, cibule a zázvoru, podávají se s takoyaki omáčkou a dalšími ochucovadly.

Ramen

Ramen zřejmě znáte, i když jste v Japonsku nikdy nebyli. Tento tradiční japonský nudlový vývar v Japonsku seženete všude a můžete si ho dopřát v různých variacích, nejčastěji však s vepřovým masem, vajíčkem a mořskými řasami.

Udon

U nudlí ještě chvíli zůstaneme. V Japonsku najdete mnoho druhů nudlí a jedním z nejčastějších je udon. Udon jsou silné světlé pšeničné nudle, často podávané v polévce, nebo také za studena jako nudlový salát.

Soba

Na rozdíl od udonu jsou soba pohankové tenké tmavší nudle, které vám možná budou připomínat špagety. Mohou se jíst studené i teplé.

Katsukarē

Nudlové pokrmy můžete samozřejmě střídat s rýžovými. Kari s rýží v Japonsku najdete na mnoho způsobů: s různými druhy masa nebo zeleninou, pálivé i nepálivé. Konkrétně katsukarē je kari s obalovaným kuřecím či vepřovým masem, které bývá nastříhané na proužky, takže ho stejně jako ostatní japonské pokrmy snadno sníte bez použití nože.

Shabu-shabu

Shabu-shabu je japonskou verzí takzvaného hot potu oblíbeného v mnoha asijských zemích. Tento způsob stravování bývá zábavnou společenskou záležitostí – uprostřed stolu se ve velkém hrnci vaří voda nebo vývar a všichni si do něj vhazují kousky masa a zeleniny, které si potom uvařené berou zpět na talíř.

Tempura

Tempury možná znáte jako předkrmy ze sushi restaurací. Jedná se o mořské plody nebo zeleninu smaženou v těstíčku. Podávají se s rýží, jako příloha k jiným pokrmům nebo jen jako jednohubky máčené v dipu.

Sushi

Bez sushi by náš seznam nebyl úplný. Kde jinde byste měli hledat ty nejlepší pochoutky ze syrových ryb než právě v zemi, kde se sushi zrodilo? Asi vás nepřekvapí, že nikdo jiný neumí připravit tak lahodné sushi jako Japonci. Zkuste také čerstvé sashimi na rybích trzích!

Gyoza

Tyto plněné knedlíčky možná znáte z čínské kuchyně. V Japonsku se jim říká gyoza a jejich těstíčko bývá tenčí než u čínské verze. Najdete je vařené nebo smažené.

Miso polévka

Miso není hlavní chod, nýbrž vedlejší pokrm, který se v Japonsku podává téměř ke každému jídlu. Usrkává se přímo z misky. Nejběžnějšími přísadami bývá zelenina a tofu, setkáte se však s mnoha obměnami.

Onigiri

Hledáte-li levnou svačinku, která vás rychle zasytí během poznávání Japonska, sáhněte v supermarketu po onigiri, rýži v mořské řase ve tvaru trojúhelníku plněnou čímkoliv od zeleniny, přes kuřecí maso, až po různé druhy ryb.

Zmrzlina s příchutí matcha

… nebo cokoliv jiného s příchutí matcha. Matcha je mletý zelený čaj pocházející právě z Japonska, a kromě jedinečného nápoje s velkým obsahem antioxidantů z něj Japonci připravují také nejrůznější dezerty – třeba právě zmrzlinu.

Máte rádi japonskou kuchyni? Které pokrmy jsou vaše nejoblíbenější?

Michaela Ordošová

Míša je pořádkumilovný introvert, který podezřele často opouští svoji komfortní zónu. Například studiem a prací v Londýně, procestováním východní a jihovýchodní Asie na vlastní pěst nebo povídáním o sólo cestování na svém Youtube kanále. Její cesty můžete sledovat také na Instagramu.