Kde velryby dávají dobrou noc

Lidé a příroda

26

únor, 2019

Řekli byste, že přehlédnout zvíře o velikosti Boeingu 737 lze jen velmi těžko? A přesto se někteří dobrodruhové vracejí z výpravy za velrybami s prázdnou! Patříte k těm, kteří vždy snili o setkání s největšími savci planety? Své štěstí můžete zkusit právě letos! Zde jsou tipy na místa v Evropě, kam se velryby v pravidelných intervalech vracejí.

Plejtvák obrovský, Húsavík, Island

Do Evropy se plejtváci obrovští, kteří se mohou dožít až 90 let, vracejí pravidelně. Ideální doba k jejich pozorování v islandském Húsavíku nastává v období mezi květnem a srpnem. Tito majestátní tvorové jsou oficiálně největším živočichem žijícím na planetě Zemi, dorůst mohou až do délky 30 metrů a váhy 180 000 kilogramů! Mládě modré velryby, jak se také plejtvákům obrovským přezdívá, měří při porodu v průměru 8 metrů a váží asi 2700 kilogramů, první rok života ale nabyde až o 110 kilogramů denně! Plejtváci obrovští patří mezi ohrožené druhy s odhadovaným počtem 25 000 přeživších jedinců, i přesto však bohužel velrybí maso stále najdeme v nabídce mnoha islandských restaurací spolu s fermentovanými žraloky nebo ovčími hlavami. 

Plejtvák obrovský

Plejtvák malý, ostrov Mull, Skotsko

Nenechte se zmýlit názvem, plejtvák malý bez problémů přeroste dodávku běžné velikosti. Tito kytovci jsou občas neoprávněně přehlíženi pro své větší příbuzné, ale naši pozornost si zaslouží – patří mezi v Evropě nejsnáze pozorovatelné velryby. Pozorování si užijete především v britských vodách, v okolí skotských ostrovů a Irska. Plejtvák menší preferuje mělké vody, pozorovat jej tedy můžeme i ze souše.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený savetheanimalssavetheworld (@savetheanimalssavetheworld),

Kosatka dravá, Azory, Portugalsko

Azory jsou jedním ze dvou autonomních území Portugalska a částečně také domovem plejtváků obrovských, vorvaňů obrovských a kosatek dravých, tří nejznámějších druhů velryb. Spolu s těmito velikány můžete pozorovat také delfíny nebo méně známé druhy velryb, keporkaky. Sezona probíhá od dubna do října. Azory dbají na humánní průběh pozorování velryb, lodě nikdy nepřiplouvají blíž než na 50 metrů; pokud jsou přítomná mláďata, pak je minimální vzdálenost 100 metrů – nepřiplují-li se velryby samy dobrovolně blíž k lodím. Azory jsou pro svou panenskou přírodu a poklidný lokální život nádhernou destinací pro dovolenou i bez pozorování velryb.

kosatka

Běluha, Svalbard, Norsko

Běluha, označovaná také jako běluha severní, je i přes své menší rozměry poměrně známá, především díky roztomilému obličejíku, útvaru na hlavě zvanému meloun, a bohaté mimice. Běluha je nápadně bílý, průměrně asi čtyři metry dlouhý kytovec z čeledi narvalovitých. Samci žijí zvlášť, k samicím se připojují v období páření, pokud tedy narazíme na stádo běluh, velmi pravděpodobně se jedná o samice a několik mláďat. Běluhy můžeme pozorovat v okolí Grónska a v evropské části Ruska, nejčastěji se ale vyskytují v norském souostroví Svalbard, kde také můžeme pozorovat kosatky dravé. Výjimečně se běluhy zatoulají i mimo svá obvyklá území, v roce 2018 se například jedna vydala na výlet do britské řeky Temže.

beluha

 

Vyrazíte i vy letos na výlet za velrybami?

 

Iveta Jakubčíková

Studentka divadelní produkce s moravskou krví a červeným vínem proudícím v žilách. Z posledních 24 měsíců strávila 12 na cestách - mezi její oblíbené cestovatelské zážitky patří setkání s velrybami a mývaly v Kanadě, koupání v severním Atlantském oceánu, roadtripy po Evropě nebo pozorování polární záře na Islandu a ve Finsku. Její cesty můžete sledovat také na instagramu.

Inspiruj i ostatní

Související články

shares