Na tichém a úrodném pobřeží jezera Kivu na východě Demokratické republiky Kongo (DRK) pěstují drobní konžští farmáři jedinečnou kávu v bio kvalitě, kterou společnost Nespresso dnes představuje světu jako kávu KAHAWA ya CONGO.

pohled z města Minova na břehu jezera Kivu, v provincii Jižní-Kivu ve východní DRK

Sopečná půda na pobřeží jezera, kterou pravidelně skrápí dešť, nabízí ideální prostředí pro pěstování této výjimečné kávy arabica, která má potenciál přeměnit Kivu na jeden z nejvý- znamnějších kávových regionů světa. V posledních letech ovšem pěstitelé v DRK čelili obtížím, které jsou právě tak komplexní jako charakteristická ovocná chuť a oříškové aroma místních kávových zrn.

Ještě před čtyřiceti lety byla místní káva druhým nejvýznamnějším exportem DRK a řadila se mezi ty nejlepší na světě. Kávový průmysl zde ale v následujících letech zdecimovala série politických a ekonomických obtíží a objem pěstované kávy od roku 1980 klesl na desetinu. Mnoha těžce pracujícím farmářům, kteří místní půdu obdělávali po celé generace, dnes hrozí, že jejich tradiční způsob života úplně vymizí.

kávová zrna

Program Reviving Origins

V rámci programu Reviving Origins se společnost Nespresso snaží obnovit pěstování kávy i místní kávovou ekonomiku v oblasti Kivu tím, že pomáhá pěstitelům zlepšit kvalitu kávy i produktivitu, zavést udržitelné pěstební postupy a zvýšit příjmy. Jedinečný udržitelný model získávání kávy Nespresso v zemích, kde se pěstuje, který se nazývá program Nespresso AAA Udržitelnosti kvality TM, poskytuje základ pro snahy společnosti v regionech Reviving Origins a zahrnuje spolupráci s více než 110 000 pěstiteli po celém světě.

Nespresso

Stále se program rozrůstá

Ve spolupráci s globální neziskovou organizací TechnoServe, americkou Agenturou pro mezinárodní rozvoj (USAID) a společností Virunga Coffee/Olam International, která obchoduje
s kávou,
společnost Nespresso zapojila do svého programu již 2500 pěstitelů z jižní části Kivu. Aktuálně se snaží program rozšířit i do severní části Kivu, kde by se mohlo potenciálně přidat dalších 1700 farmářů, kteří by pěstovali kávu v bio kvalitě. Do roku 2026 chce společnost zapojit více než 8000 pěstitelů.

Nejde pouze o kávu

V tomto projektu navíc nejde jenom o kávu – v rámci programu by měly být řešeny také problémy s poskytováním zdravotní péče, které situaci pěstitelů v DRK komplikují. Aktuálně nemá 58 % domácností v DRK přístup k čisté vodě a 15 % dětí se nedožije pátých narozenin, a to kvůli nemocem, kterým je možné předcházet a které je možné léčit, jako jsou různé choroby přenášené vodou, akutní infekce dýchacích cest a malárie.

Ve spolupráci s Iniciativou pro východní Kongo (ECI) společnost Nespresso investuje 1 milion švýcarských franků na podporu výstavby 23 studní v celém regionu a jedné základní stabilní a pěti mobilních zdravotních klinik, které budou schopné obsloužit 13.000 pacientů ročně a pomáhat v boji s cholerou, jež je v této zemi významným problémem.

Naděje pro Kongo

Výsledkem práce v Kivu je KAHAWA ya CONGO – Naděje pro Kongo –, což je jemná, ovocná a jedinečná káva, která je zároveň první směsí v řadě Reviving Origins v bio kvalitě. Podpora společnosti Nespresso a jejích partnerů pomáhá revitalizovat kávový průmysl v Kivu a vdechnout nový život místním ekonomikám a komunitám v celém regionu. Také uchovává budoucnost této jedinečné a výjimečné kávy pro spotřebitele z celého světa.

Pěstitel kávy Turanyi Kabasura

Turanyi Kabasura, pěstitel kávy z Konga, říká, že díky tomu, že se naučil nové techniky v péči o kávovníky a zajistil si za svou kávu vyšší cenu, se mu změnil život. „Za celý život mi nikdy nikdo takový bonus nedal.“

Za svůj bonus si Turanyi koupil dvě slepice. „Budu je chovat, uvidíme, jestli jednoho dne budu mít drůbeže víc, abych pomohl živit svou rodinu,“ uvádí. Díky svým výdělkům z farmy také mohl vylepšit rodinný dům. „Vyměnil jsem slaměnou střechu za cínovou.“ Turanyi sice své výdělky velmi disciplinovaně investuje do nových zdrojů příjmu a lepšího bydlení, ale kromě toho si za svůj bonus koupil ještě něco. „Koupil jsem manželce novou látku. Už je to dlouho, co jsem to udělal naposledy.“

pěstitel Turanyi Kabasura

Do budoucnosti se dívá s optimismem

„Myslím, že moje zbývající dny budou lepší než ty předtím, protože budu pra- covat s vědomím, že budu mít pravidelný plat a po každém prodeji kávy dostanu bonus. Díky tomu budu moct zkusit i další věci – třeba chovat zvířata. Nebo si moje žena může založit malou firmu. Výsledky mé práce už začínají být vidět.“

Spuštění programu Nespresso AAA v DRK také pomáhá
v boji s nerovností pohlaví v pěstování kávy, aby bylo možné zajistit větší prosperitu pro muže i ženy.
Prostředkem k tomu je Akademie AAA, která výslovně podporuje, aby se z každé domácnosti zúčastnil jeden muž a jedna žena. Zároveň probíhají programy školení o genderové rovnosti, které pomáhají zapojit ženy a umožňují jim zastávat přední funkce v místních kávových komunitách. Sběr a analýza dat o genderové rovnosti pomáhá zajistit, že výhody programu Nespresso AAA se dostávají k oběma pohlavím.

Začalo se v Zimbabwe...

Program Nespresso Reviving Origins byl spuštěn v roce 2019, kdy byly představeny jedinečné jednodruhové kávy z východního Zimbabwe a kolumbijských regionů Caquetá a El Rosario. V loňském roce následovala káva z pohoří Rwenzori v Ugandě a v roce 2021 provincie Kivu z Demokratické republiky Kongo.
Ve všech regionech společnost Nespresso poskytuje průběžné školení na téma kvality a produktivity a bezplatné technické poradenství prostřednictvím sítě agronomů AAA, která se přizpůsobuje potřebám každého konkrétního regionu, aby pomohla místním pěstitelům vyřešit to, co je trápí.

Program Reviving Origins byl ve všech zemích mimořádně úspěšný a regiony, v nichž bylo pěstování kávy v ohrožení, se dnes vracejí zpět k životu. V Ugandě v pěstování kvalitní kávy bránily změny klimatu, nekvalitní pěstební postupy a ekono- mická situace; v Zimbabwe klesla produkce z 15 000 tun ročně na konci 80. let na pouhých 500 tun v roce 2017 v důsledku ekonomického kolapsu celé země. V Kolumbii mnoho farmářů
z regionů Caquetá a El Rosario po téměř padesáti letech neutuchajícího konfliktu opustilo své pozemky a tradice pěstování kávy zde prakticky vymizela.

NESPRESSO REVIVING ORIGINS

Výjimečné kávy z regionů Reviving Origins, TAMUKA mu ZIMBABWE – „Probuzení Zimbabwe“ (s komplexní ovocnou chutí a jiskřivou kyselostí), ESPERANZA de COLOMBIA – „Naděje pro Kolumbii“ (s aromaty žlutého ovoce a jemnými tóny obilnin) a AMAHA awe UGANDA – „Naděje pro Ugandu“ (s vzácnými tóny santalového dřeva a elegantní květinovou chutí) se letos vracejí do nabídky po boku kávy KAHAWA ya CONGO.

Spolu se svými partnery společnost Nespresso připravuje půdu pro obnovu celého sektoru, na níž může vyrůst udržitelná budoucnost pěstování kávy, jež zajistí dlouhodobou stabilitu pro pěstitele, jejich rodiny a celou komunitu.

Více informací o kávách z programu Reviving Origins naleznete na www.nespresso.com