Category: 2007 / 04

Slávu belgických pralinek nešíří v Česku jen Belgičané, ale i samotní Češi – manželé Bachurovi z Ostrova. Lahodné kousky nejrozmanitějších tvarů pak lze ochutnat v čokoládovém království v centru Karlových Varů.   Belgické pralinky z Čech

Napsal a vyfotografoval  Jan Borecký

Útulný obchůdek s působivou atmosférou s hlavičkou Koruna Pralines patří k nejprestižnějším v České republice. Nabízí se tu špičková kvalita, která je ostatně s belgickými pralinkami spojena. Nabízejí se tu pralinky všemožných druhů a tvarů a ve vzduchu se nese neopakovatelná vůně delikátních náplní. Pralinky vynalezl šéfcukrář francouzského maršála hraběte du Plessis-Praslina mistr Lassagne. Sláva ovšem patří jeho pánovi. Lassagne ale založil v belgickém městě Montargis (v době vzniku unikátních bonbonů byla Belgie provincií Francie) dům pralinek, který tam stojí dodnes.   Ale jak se dostaly belgické (původně francouzské) pralinky do Karlových Varů?   V městečku pod Krušnými horami, v Ostrově, si v roce 1991 otevřeli manželé Nataša a Lubomír Bachurovi cukrárnu Koruna. Po čase je přestala samotná cukrářská výroba zajímat a začali se zabývat čokoládou. Vyráběli vlastní čokoládové pralinky ručně nastříkané a potahované.  

  Pak měli možnost věnovat se rok v hotelu na Novém Zélandu cukrářské klasice i čokoládě. Poté strávili měsíce v jedné kolébce pralinek u mistra Jackyho Vergoteho v Bruggách, kde získali jeho receptury, a bylo rozhodnuto. Po návratu začali investovat do vlastní firmy. Pralinky vyrábějí podle belgické receptury. V současnosti jsou české belgické pralinky nabízeny v patnácti prodejnách v České republice.   „Pokud chceme dělat svou práci na dobré úrovni, musíme se neustále zdokonalovat a vzdělávat. Z Belgie odebíráme časopisy a získáváme literaturu o čokoládě, navštěvujeme veletrhy, kde se dovídáme spousty nových věcí, navazujeme nové a rozvíjíme dřívější kontakty,“ říká Lubomír Bachura.   Několikrát do roka objednává nové formy na čokoládu, aby držel krok s dobou. V současné době si mohou mlsouni pochutnat na šedesáti druzích belgických, respektive českých dutých figurek, osmdesáti druzích pralinek a případně sezonních výrobcích – vánočních, velikonočních, ke Dni matek, anebo na svatého Valentýna.  

Na každou pralinku je záruka nejméně čtrnáct dní, podle druhu náplně, na některé až měsíc nebo dva. Nataša Bachurová k tomu se šibalským úsměvem dodává: „Bez čokolády nejsem ani jeden den. Kvalita se musí kontrolovat, což ochotně podstupuji.“

O pravých belgických pralinkách

* Čokoládu zřejmě jako první popíjeli Aztékové. Do Evropy ji přivezli až Španělé v 16. století.

* Zakladatel výroby belgických pralinek přišel do Belgie ze Švýcarska. S sebou přinesl preciznost jejich zpracování a důraz na kvalitu – Jean Neuhaus si v roce 1857 otevřel lékárnu, kde kousky čokolády doplňovaly a oživovaly

běžný sortiment. S čokoládou dál experimentovali jeho syn i vnuk a přivedli pralinky, dnes označované jako

belgické, k dokonalosti, a firma se začala zabývat výrobou čokolády.

* Za nejvýznamnějšího současného výrobce belgických pralinek se považuje společnost Godiva. Její výrobky mají nezaměnitelnou chuť, tomu odpovídá i cena.

* Belgická čokoláda klade důraz na kvalitu, jemnost a perfektní zpracování. Belgičané pečlivě hlídají výrobní procesy. Pyšní se tím, že na rozdíl od jiných výrobců v Evropě a ve světě používají výhradně kvalitní kakaové máslo.

* Část produkce pochází v Belgii z malých rodinných firem, kde se recepty rodí a střeží jako rodinné stříbro.

* Belgičané dokonce vynalézají nové chutě pralinek ve spojení s významnými společenskými událostmi: narození následníka, svatba někoho z panovnické rodiny.

* Belgičané některé pralinky, vyrobené jen ke zvláštním příležitostem, archivují. * Pralinky, tedy plněné čokoládové bonbony, se samozřejmě vyrábějí i v jiných zemích, kde také existují různé tradiční receptury. Belgické pralinky však tvoří v království čokolády svůj vlastní svět.

Pin It on Pinterest