Category: 2004 / 05

O sociálním životě tučňáků se toho doposud mnoho nevědělo. Nikomu se jej nepovedlo podrobně popsat, protože tučňáci tráví většinu času na volném moři. Tam je sice mohou pozorovat a fotografovat potápěči, vědci se ovšem domnívají, že přítomnost člověka tučňáky ovlivní natolik, že své chování a návyky instinktivně změní. Přesto se nedávno podařilo zvyky tučňáků poodhalit. Umožnily to speciální fotografické přístroje, které skupina biologů připevnila na záda deseti vybraných jedinců z řad tučňáků uzdičkových a kroužkových. Miniaturní fotoaparáty, které biologové k výzkumu použili, vyvinuli vědci z japonského Národního institutu pro polární výzkum. Aparátky váží pouhých 73 gramů, takže se s nimi tučňáci mohou naprosto nerušeně pohybovat a lovit potravu. Tučňáci zatím „nafotografovali“ přes jedenáct tisíc snímků. Pořídili je během 2140 ponorů u břehů Antarktidy. Snímky prozradily, že se ptáci při výpravách za potravou poměrně často druží. Pokud se chystají potopit více než dvacet metrů pod hladinu moře, podnikají cestu zhruba ve čtvrtině všech případů minimálně po dvojicích. Někdy se společně potápějí až jedenáctičlenné skupiny tučňáků, přičemž dbají na to, aby se jeden druhému neztratili z dohledu. Žádná z prozatím zhotovených fotografií ovšem nedokazuje, že by ptáci společně lovili. Zdá se tedy, že se sdružují, aby se lépe ubránili případným predátorům. Vědci hodlají ve výzkumu pokračovat a doufají, že jim přinese další konkrétní poznatky o lovu tučňáků.

Pin It on Pinterest