Napsala a vyfotografovala Barbora Literová Slyšela jsem už o mnoha význačných dílech, četla historky o jejich tvůrcích a věděla jsem, kde slavné obrazy visí. O muzeu d’Unterlinden jsem ale neměla ponětí, takže jsem netušila, že má ve Francii vysoké renomé a že se v malém městečku Colmar (má okolo 67 000 obyvatel) nachází jakási místní „Mona Lisa“, dílo, které fascinuje svět. Řeč je o Issenheimském oltáři. Původně byl vytvořen pro klášter St. Antoine jako triptych, třídílný oltář, ze kterého věřící pokaždé viděli otevřenou jen tu část, jež se vztahovala k danému období. Ústředním motivem samozřejmě bylo ukřižování Krista a dále zvěstování a zmrtvýchvstání. Dnes je v muzeu triptych rozdělen na jednotlivé části, takže si ho můžete prohlédnout rovnou celý.
Nepovažuji se za znalce umění a nejsem ani věřící člověk, přesto jsem si při prohlídce slovutného triptychu doslova sedla na zadek nebo spíše na lavičku, kterou před oltář chytře postavili. Síla, kterou vyzařuje každý tah štětce Mathiase Grünewalda, je slovy těžko popsatelná. Když jsem byla v muzeu, shodou okolností vedle mě stáli dva Češi, syn s otcem. Když měl synek všetečné otázky, tatínek nekompromisně odvětil: „Mlč a vnímej tu nádheru.“ Tak jsem poslechla taky.
*** Colmar, to ale není jen Issenheimský oltář, byť ten je jeho hlavní atrakcí. Jde o nejzachovalejší historické město v Alsasku. Přestože má za sebou poměrně turbulentní historii, jeho jádru se válka naštěstí vyhnula obloukem. Takže když se dnes procházíte po pěší zóně (mimochodem patří k největším v Evropě), je to jako vracet se do minulosti. Chvíli jste ve středověku a o pár domů dál zase v současnosti. Za zvýšenou pozornost stojí hlavně dva domy. Na jednom z nich uvidíte sto jedenáct hlav, což této budově ze 17. století také vyneslo název Maison des T^etes, neboli dům hlav. A ten druhý, Maison Pfister, je zase dokonalou ukázkou toho, jak si bohatá buržoazie uměla postavit reprezentativní sídlo v době renesance.
Město Colmar ne náhodou získalo v roce 1992 prestižní ocenění Academie des Arts de la Rue. Je vskutku malebné. Ve čtvrti nazvané La Petite Venise jsem si skutečně připadala skoro jako v pravých Benátkách. Chyběli jen opálení gondoliéři a jejich lyrické písně a snad voda byla více průzračná. Jinak je tu atmosféra velmi podobná. Barevné roztomilé domky, kanály, kterými proplouvají loďky s turisty, a nechybí samozřejmě nejrůznější hospody, restaurace a taverny, kde ochutnáte místní speciality. Jako každé správné město má i Colmar svého slavného rodáka. Je jím Auguste Bartholdi. Možná vám jeho jméno nic neříká, ale určitě znáte Bartholdiho nejznámější dílo. Sochu svobody. Symbol amerického národa vtiskl tento významný sochař do kamene. V Colmaru narazíte na Bartholdiho stopu na každém rohu, vytvořil totiž pro své město mnoho soch. V centru města máte možnost navštívit i jeho rodný dům a prohlédnout si zblízka výsledky mistrovy kreativity.
Alsasko bylo odnepaměti jablkem sváru mezi Němci a Francouzi. Dnes můžeme být za tyto spory vděční, protože v tomto regionu se tak smísily dva protikladné vlivy. Germánská preciznost a románská rozšafnost. A návštěvník těchto končin tuto pozoruhodnou směs jistě ocení.
Co navštívit
* Muzeum d’Unterlinden – najdete ho v bývalém dominikánském klášteře. Kromě již zmíněného Issenheimského oltáře tu uvidíte významné rýnské sochy a malby, ale nechybí ani zástupci moderního umění, jako např. dílo Pabla Picassa. www.musee-unterlinden.com
* Muzeum Bartholdi – prohlédnete si místnosti, kde mistr sochař pobýval, s původním nábytkem. Vystavené jsou i kolekce jeho prací, osobní předměty apod. www.musee-bartholdi.com
* Kam za Římany – do muzea pod širým nebem. Leží kousek od Basileje a nese název Römerstadt Augusta Raurica. Je ideální sem vyrazit s dětmi, které se tu s životem starých Římanů seznámí lépe než prostřednictvím učebnic. www.augusta-raurica.ch
* Eko-muzeum – za názvem muzeum se skrývá městečko jako z pohádky s hrázděnými chalupami, kde hrnčíři a jiní řemeslníci uchovávají tradice. Pobíhají tu čuníci, pasou se krávy a jiná domácí zvířata, která děti dnes znají spíš už jen z televize. www.ecomusee-alsace.fr
* Vánoční trhy – V Colmaru se od 25. listopadu do 31. prosince koná pět tradičních trhů. Jsou vskutku adventní, takže zde nenarazíte (jak je tomu často u nás) na věci, které s Vánoci vůbec nesouvisí. Informace na www.noel-colmar.com
Kam v okolí
* Freiburg – německé „slunečné“ město – je tu údajně nejvíce slunečných dní v celém Německu, což se odráží i v jeho atmosféře. Sice je všude čisto, ale lidé už tu mají trochu středomořskou náturu. Dominantou města je impozantní gotická katedrála. Kolem ní se každý den koná trh. Město a jeho okolí si můžete prohlédnout i z výšky, a to když nasednete na nejdelší kabinovou lanovku v Německu (délka 3,6 km), která vás za dvacet minut vyveze na horu Schauinsland (1284 metrů). Více info na www.fwt-online.de, www.bergwelt-schauinsland.com.
* Basilej – obchodní a kulturní centrum Švýcarska, které má srdce. Nepotkáváte zde jen chladné manažery s laptopy, podle výloh a kreativity místních by člověk spíš řekl, že jde o město umělců. Koná se tu řada festivalů a vztah k umění je patrný všude. Více info na www.basel.ch.
Jak se sem dostat
Nejpohodlnější a nejrychlejší cesta je letadlem do nedaleké švýcarské Basileje. Levně vyjde let s leteckou společností easyJet. Zpáteční letenka včetně poplatků stojí již od 1300 Kč. Na místě jste za hodinu a čtvrt a letět můžete pětkrát týdně.
Letecká společnost easyJet létá z Prahy do Basileje, Bristolu, Dortmundu, Newcastlu, Nottinghamu East Midlands, Milána, Londýna Gatwicku, Londýna Stanstedu a Ženevy. Letenky lze rezervovat na www.easyjet.com

Recept na alsaské „Baeckeoffe“
Pokud budete mít čas a chuť proniknout hlouběji do tajů alsaské gastronomie, navštivte colmarskou restauraci a vinný sklípek s názvem Unterlinden. Nabídnou vám zde veškeré místní delikatesy, jako třeba foie gras neboli játra ze speciálně krmených či spíše násilně překrmovaných hus či kachen. Není to ale, pravda, pochoutka pro ochranáře zvířat, kteří usilují o to, aby z francouzských jídelníčků zmizela.
K tradičním alsaským pochoutkám patří také takzvané „baeckeoffe.“ Jde o maso několika druhů, které se celý den marinuje, aby na talíři bylo opravdu šťavnaté. Podává se obvykle v zimě, kdy bohatě zasytí. Jako příloha se hodí lehký zeleninový salát.
Co potřebujete:
500 g vepřového
500 g skopového
500 g hovězího
4 mrkve
1 pórek
4 cibule
2 stroužky česneku
75 cl bílého vína
30 g másla
1 kg brambor
pepř a sůl
hřebíček
Příprava – 30 minut
Marinování – 24 hodin
Pečení – 3 hodiny
Počet porcí – 6
Jak na to:
Maso nakrájejte na kostičky. Vložte ho do hrnce a přidejte nakrájenou mrkev, pórek, cibuli, česnek a hřebíček. Osolte a opepřete. Přelijte směs vínem a přikryjte utěrkou. Nechte 24 hodin marinovat.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Do hrnce naskládejte plátky brambor jako základní vrstvu. Opepřete je a osolte. Na okraje přidejte rozdrcený česnek a máslo.
Maso dejte na vrch brambor. Přidejte polovinu zeleniny z marinády. Na zeleninu dejte zbytek brambor. Opepřete a osolte. Navrch nalijte marinádu – měla by sahat do poloviny pokrmu.
Hrnec zakryjte pokličkou a pečte zvolna v troubě při teplotě 180 °C po dobu tří hodin.