„Dokázal jsem to, pane,” řekl malý mužíček chraplavým udiveným hlasem. „Ach, pane Keithi, já jsem to dokázal! Poda řilo se mi to dvakrát a každý je jiný.” – „Co se vám podařilo? ” otázal se Keith. – „Modré cocktaily,” řekl mužíček. „To se nepovedlo ještě nikomu, tak modré jak jsou tyto, nebyly ještě žádné. Pane Keithi, jsem vynálezce!” – Pak zručně odměřil určité množství toho a určité množství onoho, kapaliny krystalově jasné, nažloutlé a temně oranžové, až se nahoře vytvořila dutovypouklá čočka, přidal kapku, dvě kapky pelyňku, unci sladnosti a unci dvakrát destilované síly… vážně a soustředěně jako alchymista, který hledá elixír, aurum potabile, vlil vybrané tekutiny do podlouhé stříbrné nádobky, přisypal kousíčky ledu, přišrouboval víko a začal se chvět, jako by byl raněn mrtvicí.
Každou rukou svíral jeden konec, svaly měl napjaté a tvář ztuhlou jako masku. A po celou tu dobu ho obecenstvo pozorovalo mlčky jako zaříkavače při práci, který tam nacpal papíry a slibuje, že z toho vyletí holubice míru. Pak se ale rychle chvění změnilo v dlouhé komíhavé pohyby staromódního harmonikáře, který pohupuje svým nástrojem, aby melodie zněla dál a silněji. A konečně byl hotov. Postavil na pult šest sklenic a vlil do nich nápoj, kter ý byl nejprve zamlženě modrý jak ranní obloha, ale ponenáhlu se jasnil, až byl vysloveně čirý.” Rozsáhlý úryvek z humoristického románu Hostinec u básníka od britského spisovatele Erice Linklatera zastupuje veletucty jiných úryvků autorů především amerických, britských, ale také francouzských, švédských, dokonce i českých. Ve všech jde o cocktaily, koktaily, koktajly, po našem – koktejly. Spisovatelé je – ústy svých literárních hrdinů či hrdinek – chválí, velebí, oslavují, varují před jejich nadměrným popíjením, líčí práci barmanů čili šejkmajstrů, dokonce i jako Linklater před téměř šedesáti lety popisují zrod nového koktejlu. Koktail – Cocktail, z anglického cock – kohout a tail – o c a s , název pro míšené nápoje (alkoholické i nealkoholické), připravované z různých druhů destilátů, likérů, šťáv, sirupů, džusů, ovoce a jiných surovin, jejichž pestrost připomíná mnohobarevnost kohoutího ocasu. Koktajly připravujeme v šejkru, míchací sklenici zvané tumbler, v mixéru anebo přímo ve sklenici ve které koktajl podáváme. Koktajlů je několik set a jsou vydávány obsažné knížky s recepturami. Tolik Jan Goldhammer v Lexikonu nápojů vydaném roku 1973.
Dokumentaristé francouzského Falstaffa, časopisu labu žníků, shromáždili loni 1669 receptů na koktejly, které připravují barmani ve dvaašedesáti zemích všech světadílů. Podle toho jsou „nejkoktejlovějším státem” USA následované Brazílií, Velkou Británií, Německem a Kanadou. Nejčastěji používanými surovinami jsou z destilátů vodka, whisky, gin a koňak, z likérů griotka, anýzovka, hořkosladké žaludeční likéry charakteru naší Becherovky, z nealkoholických nápojů neslazené šťávy citrónová, grepfrutová, pomerančová, ananasová, tomatová a – koktejlová móda posledních dvou let – karotková, celerová, cibulová! Je dobré připomenout, že téměř tři sta koktejlů má jako součást i vína, přírodní či kořeněná, šampaňské a sekty, pochopitelně minerální a sodové vody, dokonce i kondenzované mléko, čaj, kávu. Mezi prominentními osobnostmi světa politiky, vědy, kultury a jiných oblastí lidské činnosti byli a jsou velcí příznivci koktejlů. Pokud jste ještě nečetli, tak britská královna Alžběta II. si dává namixovat v poměru 1:1 brandy (vínovici) a červený vermut, k tomu jen pár kapek pomerančového lik éru curacao, trochu ledové tříště a sklenku dozdobit jednou kompotovou třešní. Trvale oblíbená u poslanců Evropského parlamentu je „Krvavá Mařka” (bloody Mary) nápoj smíšený z 1 decilitru vodky, 2 deci tomatové šťávy, dvou tří kostek ledu a čerstvě namletého bílého pepře. Tento nápoj – jako sta jiných koktejlů – má desítky variant, namátkou s šalotkou, malou nakládanou cibulkou, s kajenským pepřem místo obyčejného, s několika kapkami sójové omáčky…
Po prudkých změnách v bývalém Sovětském svazu se stal módním koktejlovým hitem nejoblíbenější nápoj posledního ruského cara Mikuláše II. Na koktejlových lístcích západoevropských barů má název Nikolaška: 1 deci brandy (vínovice, v nejdražším případě koňak), na ně plátek citrónu, na něj namlít kopeček kávy a posypat špetkou cukru. Podle nejnovějších informací španělského tisku dává královna Sofie stále více přednost koktejlům nealkoholickým. Jeden „královský recept” uveřejnil časopis Cambio: stejné díly šťávy ananasové, broskvové a citrónové promixovat s ledovou tříští. V koktejlové sklence nastrouhat na hladinu muškátový oříšek, položit plátek krvavého pomeranče. Nealkoholické koktejly… „Není sporu o tom, že stále více vytlačují své alkoholické druhy. Před pěti léty byl přibližný poměr konzumace alkoholických nápojů k nealkoholickým 5:1. Před třemi léty už pouze 2:1. A podle průzkumů z minulého roku vedou už nealkoholické 4:2! V nich se sladké ovocné šťávy a sirupy nahrazují méně sladkými, rok do roku jsou oblíbenější míšené nápoje ze zeleninových šťáv.” Tolik z už zmíněného časopisu Falstaff. Německý Gourmet Journal otiskuje každý měsíc š e s t nových receptů na nealkoholické koktejly. Ochutnejme třeba Rudou vitamínovou bombu: Po 1 deci tomatové, karotkové šťávy, 1/2 deci šťávy z červené řepy. Dát do šejkru s jednou tabletkou nekalorického sladidla. Nalít do vysoké koktejlové sklenice, položit kolečko citrónu, ozdobit snítkou kopru. Bílá vitamínová bomba je pro silně a odolné jedince: šťáva ze dvou velkých cibulí, 1 deci nálevu z celerového salátu. Dát do šejkru, přidat rozmačkaný stroužek česneku, lžičku krystalového cukru, kostky ledu. Důkladně promíchat, nalít do sklenic, namlít na hladinu pepř. Kdo se koktejly překoktejloval tak, že ho ráno bolí hlava, srdce mu poskakuje a ruce se chvějí, musí – podle stoleté tradice – zkonzumovat ústřicový koktejl, nazývaný také Prérijní ústřice: ve sklence pokapat celý žloutek kečupem a vorčestrem, trochu osolit, více opepřit a popaprikovat, nastrouhat muškátový oříšek. Nemíchat, vypít! V jiné variant ě přibývá ještě po pár kapkách octa a oleje, dvě lžičky mleté kávy. Ve třetí – pro nenapravitelné hříšníky – sklenka vodky. Abyste nemuseli v y p í t na ex Prérijní ústřici, pít s rozvahou, rozumem a beze spěchu alkoholické nápoje včetně koktejlů. Mají nás povznášet, rozveselit, zpříjemnit posezení s dobrými lidmi, kteří ještě žijí. Nemají nás srážet do kolen, neřku-li na záda. Pro povahy slabší, nátury málo odolné jsou tu právě koktejly nealkoholické. M. Chalupa
Category:
1993 / 02