Koupili jste si letenku do Maroka a zrovna se termínem trefili do období Ramadanu? Nejste si jistí, co to přesně bude obnášet a jestli je vůbec dobrý nápad v tomto čase do Maroka jezdit?

Odpověď zní ano, cestování během Ramadanu může nabídnout skutečně zajímavé a obohacující zážitky, zvláště pak, pokud se na případná úskalí dobře připravíte.

Pro začátek, co to je Ramadan?

Ramadan je nejdůležitější islámský svátek, trvá celý jeden měsíc, a protože jde o svátek lunární, každý rok se posouvá zhruba o 10 dní dopředu. V roce 2020 Ramadan začne již okolo 24. dubna a potrvá do 22. května. V tomto čase muslimové během dne nesmí pozřít žádné jídlo, ani se napít. Výjimku mají malé děti, staří a nemocní lidé a těhotné či menstruující ženy. Maročané berou půst většinou velmi vážně a pokud nemají skutečně vážný důvod, snaží se přísná pravidla za všech okolností dodržet. Jak mě objasnil realitní makléř Youness, „je lepší snášet bolest zubu než přerušit Ramadan spolknutím prášku a tím si „sežrat“ letošní možnost dotknout se nebe“.

Rodina a spiritualita

Muslimové věří, že během postního měsíce jsou nebeské dveře otevřené, což skýtá ideální příležitost odčinit veškeré hříchy. Půst a s ním spojené nepohodlí je dále upomíná, že mezi námi žijí chudí, kteří si nemohou dát něco na zub, kdykoliv se jim zalíbí. I z toho důvodů jsou v tomto čase Maročané ještě štědřejší než obvykle a žebrákům na ulici rádi darují peníze, nebo se s nimi po západu slunce podělí o jídlo.

O Ramadanu se věřící věnují převážně modlitbám, rozjímání a svým blízkým. „Rodinu, která společně dodržuje půst, tu žádný problém neporazí“, pokyvuje přesvědčeně Aziz, prodavač oliv v marákešské medině. A jedním dechem dodává, že správný muslim by měl Ramadan využít také k urovnání všech případných rodinných sporů a začít po jeho skončení s čistým štítem.

Ramadánové menu

Není třeba se obávat, že byste o Ramadanu nesehnali v Maroku nic k jídlu. Obchody a trhy s potravinami a zeleninou jsou otevřené po celý den a nabídka bývá paradoxně ještě daleko pestřejší než obvykle. Nakupují tam hlavně Maročanky, které pak tráví velkou část dne přípravou večerního menu. Ve všech kavárnách, nebo jen tak na ulicích se krátce před západem sluncem začínají prodávat láhve s čerstvě vymačkanými džusy a sladké medové pečivo zvané „chebakia“.

Jakmile slunce zapadne, lidé se scházejí na první jídlo dne zvané „iftar“ neboli „přerušení půstu“. Iftar se tradičně zahájí třemi sladkými datlemi a pak se na slavnostním stole objevují pomerančové šťávy, sladké palačinky, cukroví, a především luštěninová polévka harrira.

Když utiší hlad, vydávají se Maročané do mešity na modlitbu zvanou Tarawih. Mešity i okolní prostranství bývají zcela zaplněné a pohled na shromážděné věřící, stejně jako naslouchání zpěvů z mešity je zážitek s neopakovatelnou atmosférou.

Po modlitbě se podává další jídlo, často to bývá kuskus či jiný slavnostní pokrm. Nutno podotknout, že v mnohých domácnostech se noční hodování stává trochu konzumní záležitostí, podobně jako u nás oslavy Vánoc. Jak mě však poučí náhodný spolustolovník v jednom marrákešském bistru, kde si zrovna pochutnávám na polévce, „čím více se člověk v noci nají, tím větší hlad bude mít ve dne.

Cestovatelský tip: Imám v marákešské mešitě Koutobia má skutečně melodický hlas a poslechnout si jím vedenou večerní modlitbu je skutečný zážitek. Do mešit smí v Maroku vstupovat pouze muslimové, můžete se však posadit venku před mešitou.

Postit se či nepostit?

„Postíš se?“, ptá se žertem soused. Popravdě odpovídám, že ne. Od cizinců se to ani neočekává. Přesto je slušné, nedráždit hladové věřící třeba tím, že si bezprostředně vedle nich rozbalíte svačinu. Kamarád Brahim dodnes vzpomíná na legrační scénku s americkým turistou, který si vedle něj v rozpáleném poledni otevíral plechovku coca-coly. „Na ten jedinečný zvuk stoupajících bublinek a vědomí, že se nesmím napít, na to asi nikdy nezapomenu“, směje se.

Na co si dát pozor

Během Ramadanu Maročané chodí do práce a do školy, otevřené jsou i obchody, jen je třeba počítat s tím, že všude, často i v muzeích a turistických památkách den začíná později. Komu by se také chtělo vstávat, když ho čeká den s kručícím žaludkem. S tím souvisí i hodinový posun času. Aby doba, kdy nelze jíst, nebyla tak dlouhá, posouvá se čas na měsíc o hodinu zpět.

Místní restaurace a kavárny bývají během Ramadanu zavřené, jídlo během dne servírují jen turistické restaurace. Alkohol během Ramadanu nedostanete ani v licencovaných barech nebo v supermarketech. Pokud někdo po skleničce místního piva Casablanca zatouží, nezbývá mu než vyjet daleko za město do některého vybraného Carrefouru, kde mu pivo po předložení cestovního pasu prodají.

Prozkoumávejte Maroko s místními

Ramadan v Maroku v sobě spojuje tři důležité prvky marockého života, sice víru, rodinu a jídlo. Společně vytváří neopakovatelnou atmosféru, kterou stojí za to zažít. Nepříjemnostem vyplývajících z výše popsaných omezeních se můžete vyhnout třeba tak, že budete cestovat s místními průvodci. Ti se postarají, abyste netrpěli během dne hladem a stihli vidět vše, kvůli čemu jste do Maroka přijeli. Co je však ještě důležitější, díky nim nahlédnete do života marockých rodin, zúčastníte se jejich oslav a celkově se dozvíte mnohé o svátku a tradicích, o nichž se toho u nás zase až tolik neví.

Tereza Huclová

Tereza od malička ráda poznávala cizí kraje, postupně proto žila v několika evropských zemích, až nakonec zakotvila v Maroku. Je zakladatelkou české cestovní kanceláře ZažítMaroko.cz a spoluzakladatelkou marocké agentury BerberTrekking.com.

Plynule ovládá lokální dialekt Darija, což ji otevírá dveře do mnohých marockých domácností. Nejspokojenější je v berberských vesničkách Vysokého Atlasu, s šálkem dobře okořeněné kávy, nebo když se jí podaří vyjednat nějaká pěkná cena na trhu.

Momentky z Maroka a života jeho obyvatel zachycuje třeba na svém instagramu @zazitmaroko.cz