Jsem vášnivou milovnicí italského jídla, gastronomie a vaření. Plním si svůj italský sen v Toskánsku a věřím, že jsem tedy ta správná osoba pro ty, co sdílí stejné vášně.

Toulky Toskánskem jsou už samy o sobě velkým zážitkem. Známé toskánské kopečky se halí do zapadajícího slunce, renesanční Florencie oslňuje svou přepychovou krásou a cypřiše se hrdě tyčí po boku vinoucích se cest.

K dokonalosti přispívá to, že v Itálii najdete jednu z nejoblíbenějších a nejlepších kuchyní světa. Italové s pečlivostí a vášní servírují své milované pokrmy, hrdě se předhání s nabídkou lokálních surovin a věřte mi, je o co stát.

Dnes vám představím pokrmy a produkty, které byste při vašem pobytu v Toskánsku neměli minout ani náhodou. Protože co by to bylo za dovolenou v Itálii, pokud byste se jí doslova neprojedli?

Nechte se tak dnes spolu se mnou unést na vlně toskánských specialit a inspirovat se na vaši budoucí cestu Toskánskem.

Pecorino - král italských sýrů

Toskánsko je proslavené svým lokálním a výborným ovčím sýrem Pecorino. Je zde několik oblastí, které se výrobou tohoto sýru zabývají. Jeden z nejoblíbenějších Pecorin najdete v městečku Pienza, v oblasti Val d´Orcia, kousek od Sieny.

Sýr si v této oblasti vychutnávali už staří Římané a místní jsou na Pecorino právem hrdí.

Čím to, že právě tady je sýr tak výborné kvality? Zdejší pastviny a louky jsou plné šťavnatých bylin a trav, tudíž mají ovce kvalitní stravu a tím i mléko, z něhož se sýr vyrábí.

Pecorino sýr najdete i v dalších oblastech Itálie. Velmi známý je Pecorino Romano nebo ten ze Sardínie.

A jak si tento skvělý sýr vychutnat? Nabízí se hned několik variant a druhů tohoto voňavého zázraku:

  • pecorino najdete ve 3 dobách zrání : fresco, semi-stagionato a stagionato. Což znamená sýr čerstvý, střední doby zrání a velmi zralý.
  • kromě doby zrání se Pecorino sýr liší také místem původu, tudíž regionu, z kterého pochází.
  • velmi zajímavý je i proces, kdy se sýry obalují např. ve vinných listech, květech růží, slámě či se plní lanýži, pepřem nebo sušenými rajčaty. Variant je opravdu spousta a jedna je lepší, jak ta druhá.

Doporučuji si Pecorino vychutnat ve formě antipasto - předkrmu. Můžete si objednat tzv. formaggi misti stagionati, kde najdete sýr ve všech jeho dobách zrání. Vychutnejte si jej s medem místní výroby, domácími džemy a pomazánkami. Taková karamelizovaná cibule nebo zelená rajčata na medu a chilli vás mile překvapí. Sklenka toskánského červeného a čerstvý křupavý chléb váš sýrový zážitek doplní více, než skvěle.

Milovníci uzenin, věnujte mi prosím pozornost

Kdo by neznal známou italskou sušenou šunku - prosciutto crudo. Ta toskánská patří mezi jedny z nejlepších. Ale co další italské, či přímo toskánské uzeniny? Variantou skvělého předkrmu je tzv. TAGLIERE TOSCANO.

Představte si, že před vámi přistane prkýnko těch nejznámějších toskánských uzenin a lahůdek. Po boku prosciutto crudo si hoví plátky salámu finocchiona, který je plněný fenyklem, capocollo - voňavé plátky sušeného vepřového, klobásky z divočáka nebo lardo di Colonnata - místní špek, který je vysoké kvality a známý po celé Itálii.

Uzenin najdete na stovky druhů a věřím, že každý si tak vybere dle své chuti. Součástí takového předkrmu jsou obvykle i crostini toscani, což jsou plátky křupavého chleba s játrovou paštikou. Nechybí ani pár kousků sýru Pecorino, nakládaná zelenina či olivy.

Uzeniny a místní produkty si můžete samozřejmě vychutnat i mimo restaurace. Stačí skočit do jednoho z gastro krámků, kde najdete lokální potraviny vysoké kvality. Jsem zvědavá, kolik z vás odejde s prázdnou!

Itálie bez těstovin by nebyla Itálií

A co takhle ragú, milí milovníci italské kuchyně? Masová omáčka, kterou můžete znát pod pojmem boloňská, je samozřejmě chloubou Bologne, tedy dalšího italského regionu, Emilia Romagna.

Toskánci ale nezůstávají pozadu a ragú také hojně připravují. To klasické se dělá ze směsi hovězího a vepřového masa. Najdete i variantu z králíka, ryb či mořských plodů. Jelikož je ale Toskánsko plné divočáků, tak zejména během lovecké sezóny restaurace nabízí delikatesu v podobě TAGLIATELLE AL RAGÚ DI CINGHIALE.

Široké nudle jsou více než vhodnou pastou, která skvěle ladí s masovými omáčkami. Zapomeňte tak na špagety, s těmi jí Italové ragú opravdu pomálu!

Masová směs se připravuje na červeném víně a aromatickém koření. Jak říkají Italové - da leccarsi i baffi - volně přeloženo, budete se olizovat až za ušima! Ani u tohoto chodu by vám neměla po pravici chybět sklenka červeného a miska nastrouhaného parmazánu.

Milovníci hovězího masa se budou v Toskánsku cítit jako doma

Vegetariáni prominou, ale Toskánsko je opravdovým rájem pro všechny milovníky masa. Hovězí maso je tu vysoké kvality a nejznámější druh skotu Chianina je velmi známý mezi všemi italskými milovníky červeného masa.

Bistecca Fiorentina, často také nazývána jen Fiorentina, je specialitou, která má své kořeny ve Florencii. Jde o vysoký řez masa, který se podává s kostí. Kost ve tvaru T dělí steak na dvě části - na svíčkovou a nízký roštěnec.

Toskánci dělají tento steak nejčastěji na grilu a servírují jednoduše s olivovým olejem, solí a pepřem. Typická propečenost Fiorentiny je na krvavo - AL SANGUE. Kdo má tu odvahu a steak si vyptá zcela propečený, bude prošpikován nedůvěřivými pohledy :-).

Pokud si budete chtít v restauraci vychutnat Fiorentinu, připravte se na to, že obvykle je minimální množství cca 800 gr masa. Ale neděste se. Steak si můžete dát i ve dvou. Obsluha s tím počítá a určitě se vás na to zeptá. Kilový steak vás vyjde přibližně na

40 Euro. Jestliže máte rádi hovězí maso, doporučuji tuto florentskou pochoutku na vaší cestě Toskánskem všemi deseti!

Sladké potěšení na závěr cesty

Znáte slavné italské sušenky CANTUCCINI? Tyto sladké biscotti pochází přímo z Toskánska, z města Prato. Jde o tvrdší sušenky, které se nejčastěji plní mandlemi a čokoládou. Jsou velmi oblíbené během celého roku, ale patří i na seznam vánočního italského cukroví.

Cantuccini jsou výborné s kávou nebo čajem. Zkuste si je ale vychutnat na toskánský způsob a to s dezertním vínem Vin Santo. Vin Santo pochází taktéž z Toskánska a spolu s cantuccini tvoří typické dolce - dezert Italů. Často tuto dvojici najdete také na jídelních lístcích. Číšník vám poté přinese talířek s pár sušenkami a sklenkou vína, do kterého se toskánské cantuccini namáčí.

Cantuccini najdete i s ovocnou náplní a různých velikostí. Ty větší se jmenují CANTUCCI. Sušenky si můžete koupit také v každém supermarketu, obchůdku nebo kavárně. Máte tak možnost odvézt si domů sladký talisman a těšit se z toskánské kuchyně i po návratu domů.

Doufám, že vás dnešní vyprávění přeneslo alespoň na chvíli do prosluněného a voňavého Toskánska. Jsem ráda, že jsem vás mohla vzít na virtuální cestu Itálií a ukázat vám ty největší pochoutky toskánské kuchyně.

Italská gastronomie toho má spousty co nabídnou a já se tak těším na příští setkání s vámi. Jak říkají Italové:

Mangia, bevi e sii felice - jez, pij a buď šťastný!

Buon appetito vaše

Míša z Toskánska

Michaela Šticová

Moravačka s duší Italky, milující jídlo, italskou gastronomii, cestování a snění. Plním si svůj italský sen životem v Toskánsku a na svém blogu milovníky Itálie provádím mým autentickým a reálným životem v zahraničí. U mě se líbí ale především všem těm, kteří jsou stejní milovníci italského jídla a kultury stravování, jako já. S mými čtenáři sdílím ty nejznámější i méně známé italské pokrmy. Seznamuji je s historií daných chodů, kdy, jak a proč je Italiani jí. Nechybí ani recepty a spousty tipů, jak na italskou kuchyni z pohodlí domova.

Pomáhám orientovat se v italské gastronomii, jak se cítit v Itálii jako ryba ve vodě a užít si pobyt v této krásné zemi na maximum. Zábavnou cestou svým fanouškům předávám také italský jazyk a jak se v Itálii lépe domluvit. Italský sen je pro všechny ty, kteří milují cestování, cizí kultury a rádi si rozšiřují obzory.